Afaceri de familie – Jocuri de putere

DESCRIEREA PROGRAMULUI

Din 2015 și până în prezent, în interacțiunea cu acest segment particular al antreprenoriatului, am identificat o serie de tipare care susțin sau sabotează preluarea afacerii de către noua generație.

În fiecare afacere de familie există un patrimoniu unic de gânduri, emoții, comportamente și nevoi care influențează conștient, dar mai ales inconștient, jocurile de putere dintre membrii familiei. Aceste jocuri devin platforma de negociere a tranzacțiilor viitoare pe care se bazează consolidarea și dezvoltarea afacerii. 


De asemenea, am putut observa cum anumite tipare relaționale predispun membrii implicați în afaceri de familie să comunice în baza unor șabloane care îi fac să tragă concluzii pripite, în baza unor prejudecăți.

Tocmai din acest motiv, procesele de tranziție sunt solicitante, provocând constant capacitatea de reziliență și limitele membrilor.

Pe baza materialului alăturat, care poate fi descărcat pe e-mail, am pus bazele unui program de susținere a tranziției intergeneraționale compus din trei etape.

În Etapa I membrii Generației I și Generației II vor participa la un workshop care își propune să evidențieze principalele blocaje cognitive, emoționale și comportamentale ce afectează relaționarea dintre aceștia.

În Etapa II, în baza obiectivelor și nevoilor identificate, fiecare membru va parcurge în mod individual o serie de sesiuni de consiliere în dezvoltare personală, care au scopul să faciliteze conștientizarea acelor procese interioare care creează ciclicitate negativă în relație. Între numărul de sesiuni, vor avea loc întâlniri comune, în care vom regla acele procese care au ieșit la suprafață în cadrul sesiunilor individuale.

În Etapa III, cei doi membri vor participa la un workshop de încheiere, în care se vor consolida principalele conștientizări apărute pe parcursul programului.

La o perioadă de trei și șase luni după finalizarea programului, vor exista două întâlniri de follow up pentru verificarea dinamicii relaționale.

TRIMITE E-BOOK PE EMAILBENEFICII

  • Dezamorsarea fondului conflictual dintre cele două generații
  • Stabilirea unor obiective de dezvoltare personală, adaptate personalității fiecărui membru implicat
  • Consolidarea unor principii de bună practică care să deblocheze situațiile tensionate
  • Conștientizarea blocajelor cognitive, emoționale și comportamentale care influențează dinamica relației
  • Ajustarea comunicării și a relaționării în funcție de nevoile identificate
  • Însușirea unor metode practice de intervenție care să regleze reacțiile emoționale