Antreprenoriatul – Context de vindecare

PE SCURT

Interacțiunea cu antreprenorii m-a provocat de fiecare dată să identific acea linie de demarcație care face diferența între performanță și abuz, între profit și empatie, între control și relaxare. Piața de servicii destinate antreprenorilor oferă instrumente care tratează aspectele de suprafață, în principal legate de ceea ce se vede și poate fi înlocuit, retușat sau poleit. Aspectele profunde nu sunt abordate, asta și din cauza faptului că majoritatea antreprenorilor au o gândire rigidă, orientată spre rezultate, fără să își pună problema dacă sănătatea lor fizică și psihică are de suferit.

Pornind de la experiența mea practică cu aceștia am început să dezvolt ipoteza că fondul pe care antreprenoriatul se construiește este doar un alt context de vindecare emoțională, familială, relațională, socială, financiară sau spirituală. Am început să privesc diferit la felul în care antreprenorii aleg să își scrie povestea de business, fiind tot mai atent să înțeleg motivația din spate și nevoia profundă care caută să fie satisfăcută. Așa am ajuns să identific cum în spatele majorității afacerilor există un context de vindecare care nu este conștientizat. Provocarea mare este că acest context se vrea întâlnit și până nu își găsește în antreprenor rezonanța, ajunge să îi influențeze performanța, obiectivele, relațiile și identitatea, într-o manieră abuzivă de care nu este conștient. 


Am dezvoltat acest subiect într-un material pe care îl poți descărca pe e-mail. În el vei găsi acele capcane mintale care fac din antreprenoriat un context de vindecare.

Citește și afirmațiile de mai jos, descrise la punctul autoanaliză, și verifică în ce măsură acest subiect reflectă experiența ta.

DESCARCĂ E-BOOK


AUTOANALIZĂ

  • 

Evit să iau decizii fiind nesigur și anxios, gândindu-mă dacă varianta aleasă va fi cea mai bună.

  • Mă las influențat de cei din jur când trebuie să iau decizii, iar după regret că nu am acționat conform propriei viziuni.

  • Când iau o decizie pe care o evaluez greșită, mă critic și mă învinovățesc mult timp, fără să mai am aceeași încredere în mine.

  • Tind să dau vina pe cei din jur când acțiunile acestora îmi creează stres și disconfort.

  • Obișnuiesc să intru în conflicte relaționale când nu primesc ce vreau.


  • Am avut parte de dezamăgiri puternice legate de oameni și evit să mă deschid sincer.


  • Deviza scopul scuză mijloacele definește atitudinea pe care o am când îmi propun ceva.