Top Performeri – Blocaje Relaționale

PE SCURT

Comunicarea și relaționarea sunt trăsături de bază ale unui Top Performer, fie el antreprenor, manager, avocat, vânzător sau sportiv. Din nefericire, metodele și instrumentele de comunicare însușite în afara conștientizării proceselor interioare, cognitive, emoționale și comportamentale, au eficiență minimă în atingerea performanțelor care implică relaționarea. Astfel, pe de o parte ajungem să acționăm impulsiv, devenim furioși și intrăm în dispute, fie ne retragem în interiorul nostru fără să spunem ce ne-a deranjat sau rănit. Mecanismele de evitare, reprimare, negare sau proiecție ajung să ne falsifice în acest fel realitatea și implicit relațiile cu ceilalți.

Conștientizarea fondului psihologic pe care se bazează comunicarea este cheia de rezolvare a conflictelor inter-relaționale. Lipsa conștientizării de sine afectează procesul comunicării când emoțiile intense, credințele iraționale și comportamentele negative nu sunt corect interpretate. Aceste mecanisme sunt prezente în fiecare dintre noi și au un impact major în relațiile noastre. Ele sunt motivul pentru care procesul comunicării și instrumentele asociate acestuia eșuează în situațiile stresante sau conflictuale.

Nu de puține ori o persoană care retrăiește o anumită experiență de viață, corelată cu o traumă inconștientă, devine incapabilă să aplice o serie de competențe și abilități care în alte circumstanțe le-ar fi gestionat cu succes. Când retrăim până la un nivel somatic conținuturile emoționale neprocesate din trecut, abilitățile cognitive scad în performanță, nefiind capabile să gestioneze reacțiile emoționale care apar spontan. Acestea nu ne lasă să discernem și să diferențiem între experiența prezentă și fondul istoriei noastre de viață care în prezent se rescrie sub o altă formă, deși păstrează în schimb caracteristici similare.

Aceste ipoteze sunt detaliate în cadrul acestui E-book, unde am descris pe larg cum anume instrumentele de comunicare ajung să fie influențate de bagajul emoțional din trecut pe care nu l-am procesat conștient, împreună cu o serie de recomandări care susțin relaționarea în plan personal și profesional.

E-BOOK


    SERVICII