Latura întunecată a performanței

PE SCURT

Conceptul de performanță este pe buzele tuturor celor care își doresc un succes pe care îl cuantifică în recunoaștere socială, prestanță, relații sau bani. Din experiența mea de consiliere cu antreprenorii și managerii am constatat că există însă o latură întunecată a performanței care vine la pachet cu o serie de efecte adverse. Această latură este mascată de regulă sub cele mai nobile intenții, iar efectele pe care le generează sunt semnificative și au un impact major în calitatea vieții.

Persoanele care performează într-un mod abuziv sunt atât de concentrate pe rezultat încât pur și simplu ratează ceea ce simt, relațiile cu cei din jur sau experiențele de viață importante. Par a fi captive în propria agendă și poveste de viață, obiectivele lor fiind singurele care au relevanță. Trăiesc în schimb cu o senzație de oboseală cronică, au un nivel crescut de irascibilitate și nu reușesc să se relaxeze. Mintea lor este blocată în responsabilitățile și obiectivele pe care le au de atins.

Am dezvoltat pe larg acest subiect într-un material pe care îl poți descărca pe e-mail. În el detaliez impactul pe care latura întunecată a performanței îl are asupra integrității fizice și psihice, împreună cu o serie de recomandări practice care pot susține performanța într-un mod sănătos.

Citește și afirmațiile de mai jos, descrise la punctul autoanaliză, și verifică în ce măsură acest subiect reflectă experiența ta.

DESCARCĂ E-BOOK


AUTOANALIZĂ

  • Nu reușesc să mă relaxez până când nu finalizez ce mi-am propus.
  • Experimentez deseori o senzație de conflict interior când vine vorba de activitatea mea.
  • Uneori mă simt atât de obosit psihic, ca și când aș fi ajuns la o anumită limită, dorind astfel să abandonez tot ce fac.
  • Rar se întâmplă ca rezultatele pe care le obțin să îmi ofere suficientă satisfacție încât să mă bucur cu adevărat.
  • Simt cum pierd contactul emoțional cu mine când sunt prins într-o activitate.
  • Îmi impun cu forța un anumit ritm de lucru, considerând că așa voi avea rezultate.
  • Mă simt într-o competiție cu mine însumi din care nu reușesc că ies câștigător.
  • Alerg după proiecte, contexte de viață și relații care îmi imaginez că mi-ar aduce un avantaj competitiv profesional sau personal.
  • Am senzația că repet aceleași tipare negative, ca și când aș fi prins într-o capcană.