Top Performeri – Performanțe Scăzute

PE SCURT

Conceptul de performanță rulează în mintea celor care își doresc un succes ce poate fi măsurat în recunoaștere socială, prestanță, relații sau bani. Performanța reflectă excelența competențelor și aptitudinilor puse în practică, într-o manieră care să aibă rezultate și impact. Top Performerii - antreprenori, manageri, avocați, vânzători, sportivi - sunt principalii exponenți ai performanței, urmărind constant să se mențină la cele mai înalte cote, fiind o certificare că abilitățile lor încă își găsesc utilitatea.

Există însă o latură a performanței ce poate fi tradusă ca abuz, ce vine la pachet cu o serie de efecte adverse care au un impact major în calitatea vieții. Principala tendință a Performerilor este că acționeze compulsiv, obsesiv și perfecționist, fără să fie conștienți de emoțiile și de procesele mintale care le sabotează rezultatele și starea de bine. Majoritatea par a fi deconectați de ei înșiși, fiind captivi în propriile scopuri și obiective. Ajung des la stări de epuizare, fiind irascibili, furioși, paranoici și anxioși. Din acest motiv cu greu își găsesc liniștea și echilibrul interior în procesul de atingere a obiectivelor, fiind agitați și într-o alergătură continuă.

Performanțele scăzute au la baza lor un fond emoțional neconștientizat, marcat de nevoile, așteptările și dorințele neîmplinite. Pentru a le gestiona cu succes, alocăm un volum semnificativ de energie pentru a ține sub control furia, tristețea, frica, vinovăția sau rușinea care ne amplifică gândurile iraționale despre sine, oameni și viață. În acest fel creativitatea, spontaneitatea, plăcerea și bucuria de a acționa scad în intensitate, experiența resimțită fiind de oboseală și luptă continuă. Conștientizarea distorsiunilor cognitive și a credințelor iraționale, proiectate inconștient pe obiectivele și relațiile noastre, oferă premisa unei repoziționări sănătoase.

În acest demers este nevoie de o resemantizare a conceptului de performanță, pentru a găsi optica apropiată personalității și sinelui nostru profund. Când acționăm mecanic, fără să fim în contact cu nevoile, emoțiile și reacțiile inconștiente, vom fi controlați și ghidați de propriile construcții mintale. Aceste ipoteze sunt detaliate în cadrul acestui E-book, unde am descris pe larg impactul pe care latura întunecată a performanței o are asupra integrității fizice și psihice, împreună cu o serie de recomandări care susțin conștientizarea mecanismelor psihice care ne sabotează succesul.

E-BOOK


SERVICII