Top Performeri – Sabotarea Obiectivelor

PE SCURT

Proiecția este un mecanism al imaginației prin care ne apărăm de experiențele pe care nu le putem conține. De regulă, în spatele unei construcții proiective se află o nevoie nesatisfăcută și neconștientizată, pe care căutăm să o satisfacem prin atingerea unor obiective încărcate cu o semnificație care de regulă nu coincide cu realitatea vieții noastre. De exemplu, ne putem imagina că vom excela într-un job / proiect / relație, deși în prezent nu avem abilitățile, competențele și resursele necesare. Contaminarea obiectivelor cu proiecții poate fi resimțită dureros, de aceea Top Performerii sunt condiționați de stabilirea unor obiective fezabile și realiste.

Proiecțiile neîndeplinite generează o serie de credințe iraționale și devalorizante despre propria persoană, lume și viață. Ne amplifică stările emoționale, până în punctul în care ajungem să experimentăm în mod disproporționat senzații de frică, tristețe, vinovăție și rușine, pe un fond al unor perspective negative de viață. Neputința și insuficiența se pot instala sub forma unei ruminări mintale, prin care rulăm obsesiv o serie de gânduri legate de propriul eșec. Astfel ne vom învinovăți, critica și judeca aspru, pentru faptul nu am ajuns unde ne-am dorit. Ratarea obiectivelor proiective se va resimți ca un act de viață ratat, care va umbri însăși speranța legată de viitor.

Aceste obiective ajung să fie autosabotate din cauza faptului că motivația nu era una de natură intrinsecă, ci doar cognitivă. Conștientizarea nevoilor profunde și procesarea deficitului emoțional va susține demersurile noastre dintr-o energie care se va resimți ca un preaplin. În caz contrar apare riscul să ne irosim resursele - timp, bani, relații, sănătate - în contexte de viață abuzive, pentru a descoperi într-un final că obiectivele stabilite erau niște iluzii. Tendința de a proiecta o situație ideală care să ne satisfacă lipsurile este seducătoare, ajungând astfel să idealizăm o relație intimă, un job sau un parteneriat.

E-BOOK


    SERVICII